Hoe vind je het beste kunstgras op basis van technische gegevens?

Bij het kiezen van het juiste kunstgras voor jouw buitenomgeving is het belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de gebruikte vezels en garen. Dit bepaalt namelijk in grote mate de duurzaamheid, het uiterlijk en het comfort van het kunstgras. In dit artikel duiken we dieper in de technische details van kunstgras, zodat je weet waarop je moet letten bij het kiezen van het juiste type kunstgras.

Welke vezels worden er gebruikt?

Het materiaal waarvan de vezels zijn gemaakt, speelt een cruciale rol in de kwaliteit en duurzaamheid van het kunstgras. Bij Kunstgrascenter maken we gebruik van PE (polyethyleen) vezels, die UV-gestabiliseerd zijn. Maar wat betekent dit precies?

  • Polyethyleen (PE) Vezels: PE is een duurzaam en zacht materiaal dat veel wordt gebruikt in hoogwaardig kunstgras. Het voelt natuurlijk zacht aan en heeft een goede veerkracht. Ideaal als ondergrond bij speeltoestellen in je tuin.

  • UV-Stabilisatie: Kunstgras dat wordt blootgesteld aan zonlicht kan na verloop van tijd verkleuren of broos worden. UV-gestabiliseerde vezels zijn behandeld om deze effecten te weerstaan, waardoor je gazon langer zijn frisse, groene uitstraling behoudt.

  • Polypropyleen backing: De backing (zwarte onderlaag) van het kunstgras wordt gemaakt van polypropyleen, een sterk materiaal dat bestand is tegen scheuren en voorkomt dat de garen loslaten, wat de levensduur van het kunstgras verlengt.

Poolhoogte van de kunstgrasvezels

De poolhoogte van de vezels verwijst naar de lengte van de kunstgrassprieten vanaf de onderlaag van het kunstgras. Bij Kunstgrascenter variëren de poolhoogtes tussen van 30 mm tot 62 mm. Een veelvoorkomende poolhoogte is 35 mm.

De keuze van de poolhoogte hangt af van je persoonlijke voorkeur en het beoogde gebruik van het kunstgras.

Korte vezels (tot 35 mm)

Ze zijn praktisch, makkelijk te onderhouden en hebben een strak uiterlijk. Geschikt voor toepassingen zoals speelvelden of plekken met intensief gebruik.

Langere vezels (40 tot 62 mm)

Ze hebben meer volume en geven een natuurlijker uitstraling aan het kunstgras. Dit wordt vaak gekozen voor een siergazon of grote tuin waarbij je graag een natuurlijke look wilt.

Welke type garen en vezels worden gebruikt in kunstgras?

Het type garen en vezels dat in kunstgras wordt gebruikt, heeft invloed op de duurzaamheid, het uiterlijk en het gevoel van het kunstgras. Bij de specificaties van kunstgras zie je termen als “PE Monofilament straight” en “PE Monofilament curled”. Dit verwijst naar de vorm van de garen.

Rechte (straight) vezels

Staan rechtop en bootsen het uiterlijk van natuurlijk gras na. Dit zijn de zichtbare vezels. Het is sterk en veerkrachtig, waardoor het goed bestand is tegen slijtage.

Gekrulde (curled) garen

De gekroesde garen liggen onder de rechte vezels en zijn niet zichtbaar aan de oppervlakte. Ze spelen een belangrijke rol in de stabiliteit en veerkracht van het kunstgras. De gekroesde garen houden de bovenliggende grasvezels recht en voorkomen dat het kunstgras wordt plat gelopen.

Doordat de gekroesde garen zorgen voor de ondersteuning van het kunstgras, is het in principe niet nodig om het kunstgras in te strooien met zand. Al hangt dit ook af van de dichtheid van het kunstgras.

Belang van de steekafstand

De deling die je vindt bij de specificaties van kunstgras verwijst naar de afstand tussen de steken waarmee de garen in de backing zijn getuft. Dit is belangrijk voor de look en feel van je kunstgras. We tonen het verschil tussen de twee afstanden die gebruikt worden in een handig overzicht.

Een 3/8ste inch steekafstand wint vaak op zachtheid en comfort, terwijl 5/8 inch vooral gekozen wordt voor de wildere uitstraling.

3/8 inch

Kleinere afstand tussen de steken.

5/8 inch

Grotere afstand tussen de steken.

Uitspoeling testen en duurzaamheid

Bij Kunstgrascenter hechten we veel belang aan milieuverantwoordelijkheid. Daarom werken we uitsluitend met leveranciers uit de Benelux die onderworpen zijn aan strenge uitspoeling testen. Maar wat houdt dit precies in?

Uitspoeling is het proces waarbij vezels kunnen splijten en microplastics in de grond kunnen sijpelen. Kwalitatieve vezels mogen niet splijten, waardoor dit risico wordt geminimaliseerd.

kunstgras tuin close up

strenge testen

Onze leveranciers moeten voldoen aan strenge normen die ervoor zorgen dat de vezels bestand zijn tegen splijten en geen schadelijke stoffen bevatten die de bodem kunnen vervuilen.

Vergelijking met Aziatische producten

Kunstgras in Azië wordt vaak minder streng getest op lek- en uitspoeling, waardoor er zwaardere chemische materialen in de vezels kunnen zitten. Dit kan leiden tot vervuiling van de bodem als de vezels splijten.

Door te kiezen voor kunstgras van leveranciers die aan deze strenge normen voldoen, dragen we bij aan een duurzamere en veiligere buitenomgeving.

Conclusie: hoe het juiste kunstgras kiezen

Bij het selecteren van kunstgras besteed je best aandacht aan de kwaliteit van de vezels en garen. Factoren zoals poolhoogte, materiaal van de garen en steekafstand hebben allemaal invloed op het uiterlijk, de duurzaamheid en het comfort van het kunstgras.

Neem de tijd om verschillende opties te vergelijken en laat je adviseren door een specialist. Kom langs in één van onze kijktuinen en overleg met een expert of gebruik onze online kunstgrassimulator om te weten te komen welk type kunstgras past bij jouw specifieke wensen.

Gerelateerde blogs

Kunstgras door Kunstgrascenter
Wanneer u voor kunstgras kiest, geniet u het hele jaar door van een prachtige groene grasmat. Ongeacht de weersomstandigheden of invloeden van buitenaf
Wanneer u voor kunstgras kiest, geniet u het hele jaar door van een prachtige groene grasmat. Ongeacht de weersomstandigheden of invloeden van buitenaf
Natuurlijk uitziend kunstgras in tuin
Op zoek naar een leverancier van kunstgras in Mechelen en omstreken? Gevonden! Kom onze kijktuin bewonderen nabij Mechelen.
Kunstgras met lava ondergrond EcoGravel
Het is jammer genoeg pijnlijk actueel de laatste weken: de wateroverlast die België een week overheerste liet nare spore achter en zal altijd een zwarte...
Kunstgras voor jouw tuin, speeltuin of speelplaats? Ontdek de voordelen.
Ben je op zoek naar een veilige ondergrond met voldoende valdemping voor jouw speeltuin, speelplaats of tuin? Kies dan voor kunstgrasmatten als bedekking van het...
Zoekt u een natuurgetrouw decor voor uw buitenproducten, of een frisse uitstraling voor de inkom van uw bedrijf? Dan is kunstgras de geknipte oplossing. Kunstgras...